Når du i vinter har betalt inntil 150 kroner for en 40 liters sekk med bjørkeved i butikken, observeres dette ikke bare av skogeiere over det ganske land, men også av store aktører i Øst-europa - det norske marked sin største vedleverandør. Og ikke minst hos enhvær tiltakslysten nordmann med bjørkebusker- og trær på tomten sin. Summen av slike observasjoner blir rekordtilgang på ved til neste års fyringssesong.

Beviset ligger åpent opp i dagen: Langs alle veier overalt i Norge ligger det nå vedhauger i antall som aldri før har vært av tilsvarende omfang.. 

Og i Austevoll skal man ikke være særlig observant for å ha lagt merke til denne aktiviteten. Og innse at den veden som er felt gjennom denne vinteren her, vil påvirke tilgangen på tørr ved til oppvarming allerede fra kommende ettersommer..


Priskrakk på ved

I praksis vil dette for en vanlig norsk vedprodusent i første omgang medføre vansker med å få solgt veden sin til planlagt pris. Massevis av selgere vil dukke opp på eksempelvis finn.no og andre tilsvarende markedsplasser. Og prisene vil bli dumpet. Ingen tvil om det. Spørsmålet, tror vi, vil være om mange rett og slett ikke kommer til å få solgt noe ved i det hele tatt.

Et scenario å ta med er en kommende mild vinter i Norge - og i Europa, noe som vil senke strømprisene og kjøre vedprisen samme vei.


Begrenset marked

Selv om byggeforskrifter har tvunget vedovner inn i de tusen hjem, er det ikke alle som ønsker - eller kan holde

Til forsiden austevollnytt.noForsiden.htmlForsiden.htmlshapeimage_2_link_0

‹‹Alle›› har hugget ved i Austevoll for neste vinter:


Krakk i vedprisen!

Denne vinterens ekstraordinære vedproduksjon må før eller siden gi seg utslag i prisen for ved til oppvarming - til tross for varsel om vedvarende høye sprømpriser..

10.4.2023

Kreativ innhenting av ved i Austevoll ‹‹fra andre siden av myren››. (Foto: Rolf Lunde)

varmen vinteren gjennom via vedsekker fra kjellerboden. Det kan være flere årsaker til

dette. Eksempelvis ren og skjær lathet i det å holde fyren

gående i månedsvis. Men også rent praktisk: At mange ikke er tilstede i bolgen sin før sent på dagen, og da er det ofte fånyttes å fyre opp i

ovnen. Alternativet er å bøye nakken og la staten suge kroner fra deg via strømregningen. En enkel, men dyr latmannsløsning..